UITSLAGEN

De uitslag vind u HIER.

2015

De 38-jarige Bjorn Leukemans (Wanty-Groupe Gobert) heeft zondag de 49e editie van de GP Jef ‘Poeske’ Scherens-Rondom Leuven (cat. 1.1), over 13 ronden of 183,3 kilometer, gewonnen. Hij haalde het na een korte solo van Dimitri Claeys en de Brit Mark McNally. Wout Van Aert werd vierde voor de Italiaan Marco Marcato.

Van bij de start probeerden diverse renners een uitval op poten te zetten. Er vormde zich eerst een kopgroep met tien renners, maar een lang leven was deze vlucht niet beschoren. Ook wanneer zich een vluchtersgroep vormde met acht renners liet het peloton niet begaan. Het bleef heel onrustig en na zowat 85 kilometer koers kregen we een aanval met 39 renners. Voor Leukemans, Van Aert, Marcato, de Noor Vegard Breen, McNally en de Nederlander Merijn Korevaar ging het nog allemaal te traag en zij vormden een nieuwe kopgroep. Met nog 70 kilometer voor de boeg verloor Korevaar na technisch defect voeling voorin en met nog drie ronden van het einde moest ook Vegard Breen lossen waardoor we nog slechts vier leiders over hielden. Dat kwartet trok ook de slotronde van 14,1 kilometer in met een voorsprong van 0:32 op Dimitri Claeys en Gaetan Bille. Een omvangrijke groep van dertig renners volgde op 1:13.

In volle finale liet Björn Leukemans zijn metgezellen in de steek en trok alleen in de aanval. De Wanty-Groupe Gobertrenner kreeg niet veel voorsprong maar zong het toch uit tot aan de eindmeet, al kwamen Dimitri Claeys en Mark McNally nog gevaarlijk opzetten. Voor Leukemans werd het op de Leuvense Bondgenotenlaan, na de Ronde van Limburg, zijn tweede zege van het seizoen. Op de erelijst volgt hij de Duitser André Greipel (Lotto-Soudal) op.

‘Pittige koers’

‘Dit was toch best wel een pittige koers’, reageerde Leukemans. ‘Vanaf de start ging de gashendel helemaal open. De vier beklimmingen in het parkoers beginnen op den duur wel door te wegen. Wij hadden ons met een omvangrijke kopgroep afgescheurd van het peloton. Omdat er enkelen de kat uit de boom keken, wou ik er nog eens een snok aan geven. We kwamen uiteindelijk met vier man voorop en in de slotronde ging ik vol door op de Wijnpers. Meteen sloeg ik een kloof en wist ik dat ik maar een ding te doen had. Alles geven tot aan de eindmeet en dat met wind op kop. Ik hield stand en pakte zo mijn tweede zege van het seizoen.’

2014

Na 25 kilometer gingen er 14 renners vandoor. Daar onder meer de landgenoten Jelle Wallays, Kris Boeckmans en de veldrijder Klaas Vantornout en Nico Sijmens. Veel voorsprong kreeg de kopgroep evenwel niet van het peleton. een groepje van zes renners zetten een tegenaanval op en sloot vooraan aan. Onder impuls van Topsport Vlaanderen-Baloise volgde er op 50 km van de streep in Leuven een algemene hergroepering.

Een groepje van vier rennners : Sam Oomen, streekrenner Frederik Veuchelen, Pieter Jacobs en Marco Frapporti waagde daarop zijn kans. Ze kregen nog het gezelschap van Laurens De Vreese. Zij konden onder het moordend tempo van Lotto-Belisol vooraan niet standhouden. Bjorn Leukemans trok aan de voet van de Wijnpers in de slotronde stevig door, kreeg steun van Wallays en Baugnies, maar ook dat trio was eraan voor de moeite. Een massasprint dus waar Greipel perfect werd gepiloteerd door Jonas Vangenechten. Hij haalde het voor Van Asbroeck en van Poppel. Voor André Greipel was het zijn 15e overwinning van het seizoen.

2013

Op een loodzwaar parcours met enkele passages doorheen de Druivenstreek met vier doortochten te Neerijse, Vossem en Huldenberg werd er weer stevig doorgekoerst.

Een kopgroep van vier reed al vroeg weg, maar de echte finale werd ingeluid door de Duitser Andre Greipel. In de laatste ronden reden de bersterke Sep Vanmarcke, Bert De Backer en Jasper Stuyven weg uit een elitegroepje.

Vanmarcke leek het lange tijd te gaan halen, maar uiteindelijk won Bert De Backer van Argos-Shimano, die door de afwezigheid van kopman Marcel Kittel zijn eigen kans mocht gaan, Jasper Stuyven van het nationale team U23-België maakte het publiek wild enthousiast door in eigen gouw een podiumplaats uit de brand te slepen!!

2012

Een sterke kopgroep sneed de laatste ronde aan. Op minder dan 5 kilometer zag het er naar uit dat ex-meervoudig wereldkampioen Oscar Freire de beste papieren in handen had, samen met Bjorn Leukemans en wedstrijdrevelatie Jelle Wallays stormde ze de helling van de Wijnpers op. Uiteindelijk troepte de ruime kopgroep (met oa Hoogerland, Vanendert, Ista, Amorison etc) weer samen. Op de helling van de Naamsevest spatte de kopgroep weer uiteen en liet Oscar Freire zich verrassen.

Een beresterke Steven Caethoven van Accent Jobs-Veranda Willems gaf de andere het nakijken en smeerde hen enkele lengtes aan, Stijn Neirynk werde knap tweede en Frédéric Amorison kaapte de derde podiumplaats weg. Leukemans, Duyn, Gaudin, Vanmarcke, Freire, Devenyns, Hoogerland en Trentin bezetten de andere ereplaatsen.

Bekijk hier de volledige uitslag van de 46ste editie van de Grote Prijs Jef Scherens, Rondom Leuven, Ereprijs Projob!